Leven vanuit je Essentie – Sneller problemen oplossen

Sneller problemen oplossen

3 tips die je helpen om tijd te besparen bij het aangaan van uitdagingen

1. Eerst je aandacht richten op de energie, en daarna op de materie.

Het lijkt misschien handig om je eerst bezig te houden met het concrete, fysiek waarneembare probleem, en pas daarna – als je nog tijd over hebt – je aandacht te richten op de energetische kant van het verhaal. Maar het is eigenlijk effectiever om die volgorde om te draaien. Energie werkt anders dan materie: het laat zich veel sneller en makkelijker verplaatsen. Dat betekent dat het tijd scheelt als je je eerst op de energie richt, en dan pas op de materie. Materie volgt altijd de energie. De veranderingen die plaatsvinden op energetisch niveau zijn in eerste instantie nog niet tastbaar of zichtbaar. Maar als gevolg van de verschuivingen in energie voegt de materie zich ernaar, en dan kunnen de positive veranderingen een vorm gaan krijgen in je ervaring. Veel sneller en meer als vanzelf dan als je al je aandacht en inspanning op uitsluitend de feitelijk situatie had gericht.

2. Zien waar het naartoe kan gaan.

Als je een tijdje bezig bent met energiewerk, dan ga je de voordelen echt merken, en daar kan je zeer enthousiast van worden. Je merkt dat het steeds makkelijker gaat, en je gaat de vooruitgang meer en meer opmerken. Dingen waar je voorheen last van had of waar je je over kon opwinden, die spelen ineens helemaal niet meer voor je: ze zijn weg. Je komt het niet meer tegen; het komt niet meer op in je ervaring. Vooral door af en toe terug te kijken merk je: een deel van de lagen waar je zat ‘in-gewikkeld’ is werkelijk opgelost. Het licht dat je bent kan dan gemakkelijker schijnen; zowel van binnen naar buiten als van buiten naar binnen. Je krijgt een steeds hogere mate van “doorlaatbaarheid voor levendigheid”. Het gevolg hiervan is dat ook de goede, fijne energie vrijer doorstroomt en je makkelijker kan bereiken: bijvoorbeeld vriendelijkheid, vrede, vreugde. En daarmee wordt je ook steeds meer match met prettige, behulpzame ervaringen: bijvoorbeeld mensen die je graag willen ondersteunen bij het bereiken van je doelen. Dat scheelt een heleboel energie, en daarmee dus ook veel… tijd!

3. Er niet teveel over nadenken.

We zijn soms geneigd om veel na te denken over een probleem. Of ons er langdurig zorgen over te maken. Dat is meestal niet zo bevorderlijk voor de situatie, en het kost veel tijd en energie. Als er een probleem of een uitdaging is, dan moeten we dat natuurlijk niet ontkennen. Maar vaak is het genoeg om er even over na te denken en ernaar te kijken; precies lang genoeg om te weten dat er sprake is van een probleem. Als we dat weten kunnen we ons gaan richten op de mogelijke oplossingen. Explorerend onderzoeken: welke opties zijn er? Een van de benaderingen die helpen is in elk geval altijd: je los maken van het ‘verhaal’ dat nu speelt, en je richten op je innerlijke belevingswereld: ‘stel dat het eigenlijk niet gaat om deze situatie per se, of deze personen per se, maar iets in mijzelf dat nu om aandacht vraagt, dat geheeld wil worden; terug bij mij wil komen, wat zou dat kunnen zijn?’ En als je er een idee van hebt, richt je je daarop. Door je aandacht op deze manier te verleggen verliest het verhaal zijn aantrekkingskracht; je verliest je interesse om er te veel en te lang over na te denken. In plaats van op het probleem richt je je focus op de mogelijke oplossingen. En wat je aandacht geeft, dat groeit.