Leven vanuit je Essentie – Vertrouwen op je intuïtie

Vertrouw op je intuïtie

3 tips om steeds meer bekend te raken met informatie vanuit je innerlijke bron van wijsheid

1.  Vertrouwd raken met de ‘look and feel’. 

Intuïtie is altijd liefdevol. Zo kan je het onderscheiden van boodschappen die bijvoorbeeld vanuit angst of negatieve gedachten komen. Het is niet dwingend, schreeuwerig, oordelend, bestraffend of streng. De suggesties en aanwijzingen vanuit je intuïtie laten je ruimte voor je eigen beslissing. Het kan wel zijn dat het luid en duidelijk is, bijvoorbeeld als het een waarschuwing betreft. Om antwoorden als ‘ja’, ‘nee’ en ‘misschien/onbekend’ van elkaar te onderscheiden kan je oefenen met het verschil te voelen in je lichaam. Zeg of denk een paar keer achter elkaar ‘ja’, bijvoorbeeld na een vraag waarvan je zelf zeker weet dat het antwoord ja is. En merk dan op wat de lichaamssensaties erbij zijn. Waar voel je het, en wat voel je? Vaak is dat bij ja een gevoel van opening; expansie, neem waar hoe dat voor jou voelt. Doe hetzelfde met ‘nee’ en ‘misschien / weet niet”.

2. Je verbeelding gebruiken.

Je kunt jezelf, je eigen bron, op een explorerende manier vragen stellen die je intuïtie bevorderen. Bijvoorbeeld: ‘Stel dat ik het antwoord wist, wat zou dat dan zijn?’, of: ‘Als het antwoord een kleur had, wat zou dat zijn?’. Of je kan het je voorstellen als een landschap: ‘Als ik voor deze optie kies, hoe ziet het landschap eruit waar ik dan doorheen zal lopen?’. En laat de beelden, geluiden, geuren, of het gevoel vanzelf opkomen. Je vraagt je misschien af: ‘Is dat niet puur fantasie?’ Dat klopt: verbeelding is een van de manieren waarop intuïtie door kan komen. Wacht nadat je de vraag hebt gesteld met een open en nieuwsgierige houding af. En met geduld: misschien komt er later, als je er niet meer aan denkt en je bijvoorbeeld een huishoudelijk taakje aan het doen bent, ineens een antwoord op.

3.  Beginnen met kleine beslissingen. 

Je kan je intuïtie van alles vragen, groot of klein. Bijvoorbeeld ‘Aan welke kant van dit terrein heb ik de meeste kans op een parkeerplek’, of: ‘Als we onze dochter op toneelles laten gaan, zullen we dan over een jaar blij zijn dat we die beslissing hebben genomen?’ Als je grote, belangrijke vraagstukken voorlegt, is het behoorlijk spannend om te vertrouwen op je intuïtie. Daarom raad ik je aan om te beginnen met kleinere dingen: iets dat wel belangrijk voor je is, maar wat niet heel erg is als het achteraf niet was wat je wilde. Bijvoorbeeld: ‘Als we een gezellige maar ook rustige avond willen hebben en lekker Italiaans willen eten, naar welk van deze restaurants kunnen we dan het beste gaan.’ Hoe meer vertrouwd je raakt met je intuïtie, en hoe duidelijker je het gaat herkennen, hoe meer het natuurlijk zal voelen om ook bij grotere beslissingen erop te vertrouwen en ernaar te handelen.