Leven vanuit je Essentie – Meer geluk ontvangen

Meer geluk ontvangen

3 tips die je helpen om geluk en prettige ervaringen toe te laten in je leven:

1. Van jezelf houden.

Liefde voor jezelf is een essentieel onderdeel van openstaan voor goede dingen die in je leven kunnen komen. In de diepste zin komt liefde voor jezelf en op één lijn zitten met het leven zelf op hetzelfde neer. Want het leven en jij zijn in essentie een en dezelfde. Het gaat daarbij om acceptatie van ‘wat-is’. Als je op één lijn zit met het leven zelf, dan is er geen weerstand en kan alle energie vrij stromen. Dat is een geleidelijk proces, en iedere stap die je erin zet is mooi meegenomen. Het bouwt op elkaar voort. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer je datgene wat je graag wilt ervaren kan toelaten. Het goede wat er is kan dan door je heen stromen; je houdt het steeds minder tegen. Van jezelf houden begint met jezelf accepteren precies zoals je nu, op dit moment, bent. Inclusief alle dingetjes die je minder leuk vindt aan jezelf, zoals misschien dat je ziet dat je nog niet helemaal van jezelf houdt. Weet dan dat dit helemaal okee is én dat het kan veranderen – juist door de, eerste en essentiële, stap van acceptatie. Zelfliefde is een bijzonder waardevol – en eigenlijk gewoon essentieel – proces: het heeft een enorme invloed heeft op hoe je je leven ervaart, hoe anderen jou ervaren, wat je uitstraalt, en hoe je met jezelf en anderen omgaat. 

2.  Dankbaarheid en waardering cultiveren.

Dankbaarheid en waardering zijn energie-kwaliteiten die een sterke transformerende werking hebben. Hoe meer dankbaarheid je in jezelf activeert, hoe meer je aantrekt van datgene waar je dankbaar voor bent. Als je dankbaar bent voor wat je hebt, dan krijg je meer in je leven om dankbaar voor te zijn. Een mooie uitdrukking in het Engels: “What you appreciate, appreciates.” Wat je aandacht geeft, dat groeit. En wat je aandacht geeft met dankbaarheid en waardering groeit en bloeit des te weelderiger. Er is altijd wel iets waar je je dankbaarheid en waardering op kunt richten. Of het iets groots is of iets kleins, dat maakt eigenlijk niet uit. Bijvoorbeeld: de zon die opkomt, een knuffel van je kind, een complimentje op straat, een warm kopje thee. Als je er oog voor hebt gaat het je ook steeds meer opvallen; het groeit in je ervaring, in de manier waarop je je leven beleeft. Om dankbaarheid en waardering een vaste gewoonte te maken in je leven kan je het bijhouden, bijvoorbeeld in een ‘dankbaarheidsdagboek’: je noteert elke dag een aantal dingen waar je die dag dankbaar voor bent of waardering voor voelt. Maak het tot een vast ritueel op je dag. Mijn kinderen doen dit bijvoorbeeld thuis tijdens het avondeten. Naarmate je de energie van dankbaarheid en waardering meer en meer integreert, wordt het abstracter en daarmee nog krachtiger: het gevoel wordt deel van jou, en is altijd aanwezig – los van concrete omstandigheden.

3. De beweging zien als van binnen naar buiten.

De essentie van de energie-kwaliteiten die je wilt ervaren, zoals bijvoorbeeld liefde en vreugde, zijn altijd aanwezig in jezelf. Je kan dus zelf de bron zijn van datgene wat je wilt ervaren. Om dat in je leven concreet en voelbaar en zichtbaar te maken, is de kunst om de energie-kwaliteiten te activeren; ze door je heen te laten stromen. Hoe doe je dat? Het geheim hier is: geven wat je wilt ontvangen. Aangezien je zelf de bron bent, kan je beginnen met geven. En doordat je geeft vanuit je eigen bron, gaat het stromen, en krijg je er zelf weer meer van aangevuld vanuit een grotere (oneindige!) bron. Bijvoorbeeld bij de energie-kwaliteit vriendelijkheid is dit gemakkelijk voor te stellen. Je wilt bijvoorbeeld meer vriendelijkheid ervaren op je dag. Dit kan je zelf op gang brengen door vriendelijkheid uit te stralen en vriendelijkheid tot expressie te brengen in de gelegenheden waar je de kans maar krijgt. En dat zijn er waarschijnlijk heel veel: er zijn altijd wel mensen te vinden die graag de ontvanger willen zijn van vriendelijkheid. En doordat je het geeft, word je een actief kanaal voor vriendelijkheid, en wordt het een actief deel van jou; het wordt onvermijdelijk dat je het zelf ook gaat ervaren, en dat het manifest wordt in je beleving en wat je tegenkomt op je dag. In het Engels is een beeldende uitdrukking hiervoor: “What flows through you, sticks to you.” Dit werkt net zo bij de andere energie-kwaliteiten, bijvoorbeeld overvloed, wijsheid, liefdevolle aandacht, attentie, rust, vrede, compassie, zelfvertrouwen, etc. Het lijkt dan alsof je iets van buiten je aantrekt, maar in werkelijkheid is datgene wat zich in je realiteit manifesteert een uiting, een reflectie, van wat er binnenin je leeft: je eigen staat van bewustzijn; de energie die actief is in je energieveld.

Extra

Ik geef je graag nog 2 tips om dit op een speelse wijze te integreren in je dag. 1) Neem je in de ochtend voor welke energiekwaliteit je die dag wilt belichamen. Bijvoorbeeld liefde. Zet dan de intentie ‘Ik ben liefde.’ En vervolgens, terwijl je je door de dag beweegt, stel je jezelf vragen over hoe liefde zich zou gedragen, en wat het zou doen. Bijvoorbeeld: ‘Hoe zou liefde de kinderen naar school brengen?’, ‘Wat zou liefde kiezen als ontbijt?’, ‘Hoe zou liefde dit telefoongesprek insteken?’. En let op: liefde is inclusief, en in de eerste plaats, liefde voor jezelf! 🙂 2) Een leuke manier om de intentie en de gewenste energie in je systeem en in je lichaam te integreren is met muziek. Kies muziek uit die voor jou helemaal past bij de intentie die je hebt gezet, en speel dat af, terwijl je er eventueel ook bij beweegt of danst. Bij specifieke energie-sensaties komt meestal als vanzelf een bepaald liedje bij me op. Meer algemeen werken bijvoorbeeld ‘Can’t stop the feeling’ van Justin Timberlake en ‘Happy’ van Pharrell Williams bij mij altijd erg fijn en versterkend. De wetenschappelijke kant ervan is dat muziek (met ook een energie-frequentie) stofjes in je hersenen activeert en zo ook het gevoel in je lichaam beïnvloed, en dat het kinesthetische effect affirmerend werkt: door de beweging gaat je hele lichaam meedoen en het uitstralen. Gedurende je dag kan je de muziek nog eens draaien, of het ophalen in je verbeelding en/of het zingen of neuriën. Mijn kinderen zijn er inmiddels volkomen aan gewend als ik dit doe 😉