Leven vanuit je Essentie – Invloed uitoefenen in lastige situaties

Invloed uitoefenen in lastige situaties

3 tips die je helpen bij het omgaan met lastige situaties:

1. Weten waar blokkades vandaan komen en hoe ze zich kunnen uiten en manifesteren in je leven.

In de loop van ons leven maken we allerlei situaties mee. Sommige situaties zijn zo lastig, dat we op het moment dat het gebeurt, het niet helmaal kunnen verwerken. De emoties zijn bijvoorbeeld zo sterk dat het op dat moment te heftig is om ze volledig toe te laten. Dit speelt met name in onze vroege jeugd: de periode vanaf conceptie tot ongeveer 8 jaar. Er worden lagen opgebouwd van onopgeloste energie. Als lagen waarin onze essentie steeds meer wordt ‘in-gewikkeld’. En dit uit zich dan later in je leven als ingewikkelde dingen: vanuit het onopgeloste stuk worden onprettige zaken (bij herhaling) manifest in je leven. Bijvoorbeeld je gaat een nieuwe relatie aan, en op het begin is het leuk, maar op een gegeven moment blijkt – net als bij je vorige relatie – je partner toch niet helemaal voor je te gaan, en verliefd te zijn geworden op een ander. Je denkt: hoe is het mogelijk dat dit nu wéér gebeurt! Het is alsof alsof je het aantrekt… en dat is dus mogelijk ook zo: vanuit de onopgeloste oude pijn. Als we ons dit principe net gaan realiseren kan het heel confronterend zijn, en bijzonder lastig om te accepteren omdat het zo ontzettend oneerlijk lijkt. Hebben we immers niet al genoeg last gehad van de oorspronkelijke ervaring, en alle daarop volgende? Lees gauw verder bij punt 2.

2. Uitdagingen zien als kansen in plaats van als problemen.

Als we een heftige, emotionele reactie hebben op een situatie, dan wordt dat weleens een ‘trigger’ genoemd. Een trigger voelt niet fijn, en we zijn dan ook geneigd om het als iets onwenselijks te beschouwen: als iets waar we zo snel mogelijk vanaf willen. Een reactie kan dan bijvoorbeeld zijn om afleiding te zoeken, bijvoorbeeld eten of gamen, of te proberen om juist prettige emoties te ervaren. Het gevaar is echter dat we het gevoel daarmee wegdrukken en niet verwerken, net als toen het voor het eerst ontstond. Dus dat is niet de oplossing. Maar wat dan wel? Het is mogelijk om de trigger te zien als iets dat welkom is: als een kans om iets op te lossen, en om te groeien. Als een uitnodiging vanuit de diepte van je wezen om een oude wond te helen en een stukje bewustzijn weer bij je terug te halen en te integreren. Als je het zo bekijkt is het een stukje van jezelf dat je aandacht vraagt, en dat je een kans biedt om je leven makkelijker leuker en makkelijker te maken; je meer in de flow te laten komen. Het komt dan ook vaak voor dat we nadat we een blokkade of patroon getransformeerd hebben, we pas merken hoeveel last we er tot dan toe van hadden, en op hoeveel levensgebieden en hoeveel manieren het zich uitte. Bijvoorbeeld het gevoel dat er geen ruimte is voor jou – vanuit een oude, onopgeloste ervaring – maakte dat je steeds aan het kortste eind trok bij het indelen van vakantiedagen op kantoor, en in je privé-leven merkte je dat het knap lastig was om vrienden echt naar je te laten luisteren als je ergens mee zat. Wat een opluchting en geluk dat dat nu – dankzij de trigger die het onder de aandacht bracht – is opgelost!

3. Het licht en luchtig houden.

Energie verplaatsen gaat het makkelijkste als we dit doen op een luchtige manier. Dat is relatief makkelijk als we er niet helemaal ‘in’ zitten, en het ons niet heel erg raakt, bijvoorbeeld een lichtelijk ergerlijke gebeurtenis zoals iemand die voordringt bij de bakker: je wilt de uitdaging best aangaan om te onderzoeken waarom dit je nu zo irriteert, maar het is niet al te groot. Maar het kan ook zijn dat je het probleem zodanig herkent als een terugkerend lastig thema, dat je er echt flink de balen van hebt. Misschien komt er ook weerstand bij kijken, en dat maakt het er niet makkelijker op. Bijvoorbeeld je komt erachter dat iemand een tijd lang iets belangrijks voor je verzwegen heeft en dit raakt je in oude pijn, die je eigenlijk niet wilt voelen. Hoe zorg je dan dat het niet te zwaar wordt? Het beste helpt het dan om de gevoelens volledig toe te laten en ze er te laten zijn, en je tegelijk te realiseren dat je je nergens voor hoeft te schamen. We dragen namelijk allemaal blokkades en ingewikkeldheden met ons mee. Niet iedereen heeft precies het probleem waar jij nu mee worstelt, maar we hebben wel allemaal onze ‘dingetjes’, en veel thema’s zijn herkenbaar. Kijk of je ondanks dat het onplezierig is, en je jezelf ook toestaat om dat te voelen, je het tegelijk ook (een beetje) kan zien als iets positiefs. Naarmate je er vaker op deze manier mee bent omgegaan, en je erop terug hebt kunnen kijken, ga je meer en meer vertrouwen dat het op je pad komt omdat je het aankunt, en omdat je eraan toe bent. En dat datgene wat er nu ‘wil gebeuren’ – datgene wat voor jou op dit moment het meest behulpzaam is – ook gebeurt.