Leven vanuit je Essentie – Intuïtie herkennen

Intuïtie herkennen

3 tips die je helpen om te vertrouwen dat je intuïtie hebt en dat het voor je kan gaan werken:

1. Herkennen waar je je intuïtie al gebruikt. 

Soms kan je met redenering makkelijk verklaren waarom je een bepaalde beslissing nam. Maar soms is dat niet zo. Je voelde bijvoorbeeld dat je een andere weg terug wilde lopen tijdens je middagpauze, en daar kwam je een oude bekende tegen met wie je een inspirerend gesprek had waar je blij van werd en dat je de frisse moed gaf die je nét zo nodig had. Wat maakte dat je die andere route koos? Logisch was het niet, want het was langer lopen dan de weg die je normaal gesproken neemt, maar iets in je deed je voelen dat je die kant op wilde gaan. Zoiets kan heel goed vanuit je intuïtie komen. Let maar eens op: neem jij ook wel eens succesvolle beslissingen omdat ze ‘goed voelen’, zonder dat je ze logisch kunt onderbouwen?

2.  Opmerken als je eigenlijk wel beter wist maar je niet hebt geluisterd.

Heh dat is nou vervelend, je wist eigenlijk wel dat je dat niet wilde, het voelde al niet goed, maar dat gevoel heb je genegeerd en nou baal je. Het voelde bijvoorbeeld al niet als het juiste moment om erop uit te gaan, maar je wist niet waarom en ging toch. Om kort erna in een hoosbui te belanden, drijfnat te worden en het ijskoud te krijgen. Heb je dit ook wel eens? Het kan zijn dat je intuïtie je waarschuwde, maar je niet luisterde. Het leek immers niet logisch. In zo’n geval raad ik je aan om heel vriendelijk voor jezelf te zijn, zonder oordeel, maar je tegelijk ook voor te nemen om meer aandacht te besteden aan de subtiele signalen die je intuïtie je stuurt.

3. Durven uitspreken in gesprekken.

Soms praten we met iemand en krijgen we er als vanzelf een beeld, een woord of een gevoel bij. Dat kan een intuïtieve ingeving zijn die behulpzaam is voor de ander. Als het iemand is bij wie je je op je gemak voelt kan het leuk zijn om die ingeving ook uit te spreken. Je hoeft daarbij niet bang te zijn dat het misschien niet klopt. Leg het de ander voor op een open manier die ruimte laat; als een suggestie. Je kan benoemen dat je intuïtie je iets lijkt te zeggen. Of bijvoorbeeld: ‘Ik krijg daar woorden bij door, kloppen die voor jou?’, ‘Er komt een beeld bij me op, herken je dat?’, ‘Ik voel er iets bij, heb jij dat ook?’. Je zult er versteld van staan hoe raak het kan zijn, en hoeveel je gesprekspartners eraan kunnen hebben. Hoe meer je je ingevingen uitspreekt, hoe sterker je ‘lijntje met boven’ wordt. Door het te herkennen en erkennen gaat het stromen.