Leven vanuit je Essentie – Mediteren volhouden

Mediteren volhouden

3 tips die je helpen om de hobbels te nemen en het mediteren niet op te geven

1. Maak het jezelf gemakkelijk.

Toen ik met mindfulness meditatie begon heb ik een hele tijd (bijna) elke ochtend op een meditatiekussentje gezeten met een uur of een halfuur stilte meditatie. Terugkijkend vind ik het wonderbaarlijk hoe ik dat gedaan heb, middenin een druk leven met jonge kinderen. Maar toen was dat de manier die voor mij werkte. Tegenwoordig ben ik meer een lazy meditator. Ik sta er nog steeds vroeg voor op, maar kruip dan snel weer terug in bed en luister daar naar een fijne geleide meditatie, met een kopje warme thee of koffie erbij. Wat ik wil zeggen is: vind voor je meditatie-beoefening gerust je eigen plek en je eigen wijze: wat voor jou nu goed voelt en vol te houden is.

2. Vind een vast moment op de dag.

Je maakt het jezelf makkelijker door voor je meditatie een vast moment op de dag te kiezen. Als het een vaste gewoonte wordt gaat het meer vanzelf. Er wordt weleens gezegd dat de vroege ochtend het beste moment is omdat de energie dan meewerkt en het nog rustig is. Ikzelf vind het ook het makkelijkste om in de ochtend tijd te creëren: simpelweg door de wekker erop aan te passen. Dat kan een half uur zijn, maar bijvoorbeeld ook een kwartier. Misschien werkt voor jou een ander moment op de dag beter, zoals in de middagpauze. Een extra steuntje is om het te koppelen aan een vast ritueel dat je elke dag doet, bijvoorbeeld: elke avond, direct na het tandenpoetsen.

3. Betrek je huisgenoten erbij. 

Tja, dat is lastig: als je er nét voor bent gaan zitten en de audio hebt aangezet en dan gaan je huisgenoten wild om je heen spelen, harde muziek opzetten, of je vragen waar de barbies zijn… Dan is het tijd om je huisgenoten op de hoogte te stellen van je plan om te mediteren. Wellicht kan je ze toelichten waarom je het doet, welke positieve effecten het op je heeft, en dus ook: hoe zij er profijt van hebben! Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat als je je hoofdtelefoon op hebt en in die ene stoel zit, je niet gestoord mag worden. En misschien kan je de voordelen van meditatie zelfs zó overtuigend presenteren dat ze met je mee willen doen.