Leven vanuit je Essentie – Mediteren makkelijker maken

Mediteren makkelijker maken

3 tips die je helpen om in te komen als je begint met mediteren:

1. Vriendelijk zijn voor jezelf.

Voor vrijwel iedereen is mediteren op het begin een uitdaging. En ook later nog wel. Zelfs de meest ervaren mediteerders zullen het herkennen. Er is dus niets mis met je als je het moeilijk vindt of als je merkt dat je telkens weer afgeleid raakt. Merk je dat er weerstand opkomt tijdens de meditatie? Wat het beste werkt is een houding van mildheid: vriendelijk, geduldig en met compassie voor jezelf. Je kunt daarbij een mantra gebruiken, bijvoorbeeld: “Ik was afgeleid, geeft niets, ik merk het op dus het gaat goed.”

2. Het zien als een welkome pauze.

Als je meditatie ziet als een extra item op je al overvolle to-do-lijst, dan kan het lastig zijn om je ertoe te zetten. Maar als je het omdraait, en je het beschouwt als een welkome afwisseling op je dag, een eilandje van rust, dan krijg je er misschien zelfs wel zin in. Als een cadeautje aan jezelf: een moment waarop je even helemaal niets hoeft. Je hoeft niets te presteren, je doet het puur voor jezelf. Vind je het moeilijk om jezelf dat te gunnen, omdat je nog zoveel moet doen? Bedenk dan dat het je veel tijd oplevert, omdat je er zoveel effectiever van wordt.

3. Weten waarom je het doet.

Alles is makkelijker met een heldere intentie. De voordelen van meditatie zijn bekend, maar wat is de belangrijkste motivatie voor jóu? Ik herinner me het moment in mijn leven dat ik besloot om met mindfulness meditatie te beginnen. Ik realiseerde me dat ik weleens werd overgenomen door negatieve gedachten over het verleden, en wat ik daarmee veroorzaakte. Toen ik dat eenmaal zag, besloot ik om er onmiddellijk iets aan te doen. En ik had zo’n sterke motivatie dat ik er niet meer vanaf was te brengen. Wat is het voor jou: wat is jouw belangrijkste reden om te willen mediteren?