Miniserie Leven vanuit je Essentie – Contact maken met je intuïtie

[divider line_type=”No Line” custom_height=”125″]

Contact maken met je intuïtie 

[image_with_animation image_url=”2131″ alignment=”center” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Wat is intuïtie? Ik zie het als het lijntje vanuit je essentie; vanuit je innerlijke bron van wijsheid. En van daaruit is het weer verbonden met dé bron; de grote bron van wijsheid. Dus je hebt met dat lijntje toegang tot een oneindige bron van kennis en wijsheid.

We hebben allemaal intuïtie, en het is ook al volledig ontwikkeld. Maar we zijn vaak wat verleerd om er naar te luisteren. We moeten er weer aan wennen en er op ‘aanhaken’: alsof we onze radio afstellen op de juiste frequentie. En dat doe je door te oefenen.

Hoe oefen je intuïtie?

1. Het begint met vragen stellen. Open vragen werken het beste, bijvoorbeeld ‘hoe kan ik dat voor elkaar krijgen?’.

2. Dan is het een kwestie van wachten. Met geduld en vertrouwen. Hierbij speelt ook het loslaten van controle. En vertrouwen dat het antwoord naar je toekomt, op het juiste moment en op de juiste manier.

3. En natuurlijk heel belangrijk is luisteren. Dat gaat een stuk makkelijker als er innerlijke stilte is. Afgestemd en diep luisteren is een kunst, en die kan je oefenen. Het is luisteren in brede zin, dus met alle zintuigen, en ook het ‘weten’: weten zonder dat je weet hoe je het weet.

4. Door te erkennen wat je hebt doorgekregen affirmeer je het voor jezelf, en dat werkt versterkend. Je kan het bijvoorbeeld uitspreken of opschrijven.

5. en dan, als je durft: ernaar handelen.

Intuïtie kan op verschillende manieren doorkomen. Via alle 5 de zintuigen. Het wordt ook wel eens je zesde zintuig genoemd, dat zie ik als het ‘weten’: het weten voorbij het denken. Bij de meeste mensen is één van de manieren het meest duidelijk aanwezig op dit moment. Bijvoorbeeld iemand is helderziend of helderhorend. Je kan dan ook de andere manieren weer meer activeren, dat doe je door ze te gebruiken.

Het is goed om open te houden hoe de informatie vanuit de intuïtie tot je komt. Het kan bijvoorbeeld via een liedje dat je hoort in een café, of een reclame op straat, of je komt iemand tegen en die spreekt nét die zin uit die het antwoord is op jouw vraag.

Intuïtie wordt ook wel eens je innerlijk kompas genoemd, of je innerlijke GPS-systeem. Als jij weet waar je naartoe wilt, kan je intuïtie je helpen om er te komen. En het gaat zelfs nog een stapje verder: je intuïtie kan je ook helpen om te weten waar je eigenlijk naartoe wilt.

Wat contact met je intuïtie extra leuk maakt is dat je alerter wordt op kansen en gelukkige toevalligheden. Je merkt ze meer op, én mede daardoor trek je ze ook meer aan. Het wordt dan steeds meer als een spel, en je voelt je geleid en gesteund.

In de geleide oefening leg je een keuze voor aan je intuïtie. Het kan iets groots zijn, maar het kan ook iets praktisch zijn, bijvoorbeeld: ‘Waar zal ik vanmiddag gaan lunchen?’. Je gaat in een visualisatie de verschillende opties als paden af, en dan kies je het pad waar je de meeste flow ervaart. Vervolgens mag je natuurlijk zelf kiezen of je ook echt die beslissing neemt.

Je zult ook hier weer merken: hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het gaat. En hoe meer het ook geïntegreerd raakt in je dagelijks leven. Je kan bijvoorbeeld een verkorte en versimpelde vorm van de oefening doen op het moment dat je een keuze moet maken. Het gaat steeds meer vanzelf.