Miniserie Leven vanuit je Essentie – Innerlijke stilte vinden

[divider line_type=”No Line” custom_height=”125″]

Innerlijke stilte vinden

[image_with_animation image_url=”2118″ alignment=”center” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Wat bedoel ik met innerlijke stilte, en waarom zou je dat willen vinden? Innerlijke stilte zie ik als rust in je hoofd, en niet onbewust worden meegesleurd door gedachten. Een van de grootste voordelen van innerlijke stilte vind ik zelf dat je er meer echt bent: in het hier en nu. Met je aandacht in het moment is het makkelijker om keuzes te maken die passen bij wat je echt wilt en wat je belangrijk vindt. En om quality time te hebben met degenen van wie je houdt. Je wordt een prettigere aanwezigheid, zowel voor jezelf als voor je omgeving.

Met innerlijke stilte is het ook makkelijker om je intuïtie te horen. Een zachte stem vanuit je innerlijke bron van wijsheid: die kan je makkelijker horen als het een beetje stil is in je hoofd. Deel 2 van deze miniserie gaat over contact maken met je intuïtie.

Er zijn verschillende manieren om innerlijke stilte te bereiken. Sommige mensen vinden het fijn om naar klassieke muziek te luisteren, anderen maken graag met sporten hun hoofd leeg. Of een heerlijke wandeling in de natuur kan ook goed bijdragen aan innerlijke stilte. En… een aloude, beproefde methode is: meditatie.

Ik heb een meditatie-oefening voor je ingesproken die simpel is en voor iedereen toegankelijk, ook als je nog geen ervaring hebt met mediteren. Maar let op: simpel is niet hetzelfde als makkelijk! In de oefening word je gevraagd om je aandacht bij je adem te houden; bij de beweging van de adem in je lichaam. Je zult merken dat dit vaak niet lukt. En dat is helemaal geen probleem. Sterker nog: dat ís de oefening. Aandacht bij de adem houden, het opmerken als je bent afgeleid, en je aandacht weer terugbrengen bij de adem. Zo train je je ‘aandachtsspier’.

Je kunt je de gedachtenstroom die langskomt voorstellen als een rivier die langskomt. Jij zit op de oever en je kijkt ernaar. Op de stroom van de rivier gaan misschien wat takjes en blaadjes mee. Je ziet ze voorbij trekken. Totdat je merkt dat je zelf in de rivier zit, en je zonder het te merken door de rivier een heel eind bent meegevoerd. Zodra je het opmerkt stap je er weer uit, en ga je weer rustig op de oever van de rivier zitten. Zo creëer je ruimte tussen jou en de gedachtenstroom. Je komt steeds losser van de identificatie met de gedachten. Je gaat je realiseren dat je een keuze hebt, dat jij de gedachten niet bent, en dat je niet elke gedachte hoeft te volgen of te geloven. Hehehh… dat geeft rust! En een aangename eenvoud.

Je zult merken: hoe vaker je zo’n oefening doet, hoe makkelijker het gaat. En hoe makkelijker je ook in het dagelijks leven je focus kunt richten. Je krijgt steeds meer keuze, en daarmee ook meer vrijheid. Met een meer ontspannen geest komt ook een meer ontspannen lichaam. En een ontspannen geest is ook een creatieve geest, dus het wordt met innerlijke stilte makkelijker om creatieve oplossingen te vinden. Je wordt er dan ook een stuk effectiever door.

Wat de houding tijdens de meditatie betreft: in de klassieke meditatie houding (met een rechte rug, geen steun in de rug, en je kin een beetje ingetrokken) stroomt de energie het beste door, wat alertheid bevordert en daardoor heb je minder kans om in slaap te vallen. Maar je mag ook comfortabel tegen de leuning van de bank zitten, of gaan liggen. Doe vooral wat je zelf het prettigste vindt.