Yoga & mindfulness, thema: Zelfbeheersing

Zelfbeheersing

[image_with_animation image_url=”987″ alignment=”” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Nou daar was ie dan: de les over zelfbeheersing, mét ballonnen… wat een paradox! Leg in het midden van de kring een paar kleurige ballonnen neer, en vraag de kinderen zich te beheersen en de ballonnen netjes te laten liggen… aah gemeen! 😉

In de kring bespraken we wat zelfbeheersing is. De kinderen vertelden dat je het kan gebruiken als je je boos voelt en wilt gaan slaan; zelfbeheersing helpt je dan om dat niet te doen. Een ander voorbeeld was: als je op dieet bent en je op het punt staat om iets te eten wat daar niet bij hoort, en je je net op tijd kan beheersen.

We begonnen de les met een mindfulness-oefening. Met gesloten ogen kregen de kinderen een nog op te blazen ballon in hun handen. Ze mochten goed en aandachtig voelen. En als ze wisten wat het was, zich nog even beheersen en het voor zich houden. Toen ze het mochten zeggen, raadden ze wat het was, en sommigen raadden ook de kleur (goed!).

Na een geconcentreerde overgooi-oefening (achtereenvolgens met handen, ellebogen, knieën en tenen), vormden we een trein. De trein van kinderen werd aaneengehouden met steeds een ballon tussen een rug en een buik. Het vraagt veel zelfbeheersing om precies het goede tempo aan te houden, zodat de trein aan elkaar blijft en de ballonnen niet vallen. Vooral de voorste moet goed afstemmen op de groep, en zich inhouden om niet te snel te gaan. We wisselden af, zodat iedereen dat een keer zelf kon ervaren.

We deden een serie yoga-houdingen met de ballonnen: de Pinguïn, de Zijwaartse buiging, de Danser en de Hond.

Toen deden we een oefening die met een paar rondjes oefenen en veel beheersing toch echt gelukt is: in de Kaars-houding, en dan met de voeten een ballon aan elkaar doorgeven, de hele kring rond!

Het actieve gedeelte van de les sloten we af met een ballonnen-dans: twee aan twee met elkaar dansen, met een ballon in het midden. Zo was er de tango, de wals en creatieve moderne dans.

Daarna een rustige mindfulness-oefening waarbij de kinderen liggend op de rug een ballon op hun buik hielden en de adem volgden: op de beweging van de adem ging de ballon omhoog en omlaag.

Het spannendste gedeelte kwam op het laatst. De kinderen mochten ieder op hun ballon gaan zitten in de meditatie-houding. Met de ogen gesloten, op een ballon waarvan je weet dat die ieder moment kan knappen… Stil en beheerst luisterden de kinderen naar een geleide meditatie. Aan het einde een zucht van verlichting, lachen, en opgetogen: “oeh dat was écht spannend, en superleuk!”

We sloten de les af met een creatieve opdracht waarbij de kinderen kaartjes maakten en die met een lintje aan hun ballon vastmaakten. De ballonnen gingen natuurlijk mee naar huis! 🙂