Yoga & mindfulness, thema: Zorgzaamheid

Zorgzaamheid

[image_with_animation image_url=”990″ alignment=”” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Het was weer een bijzondere les afgelopen donderdag! Aan het begin bespraken we in de kring wat zorgzaamheid is en wanneer het kan worden ingezet. De kinderen benoemden mensen in hun leven bij wie ze de kwaliteit zorgzaamheid duidelijk herkennen, en omschreven helder waar ze dat aan kunnen merken.

De vraag kwam op: ‘en goed voor jezelf zorgen, is dat eigenlijk ook belangrijk?’, waarop de kinderen allemaal antwoorden “ja! dat is het allerbelangrijkste.” De toelichting die volgde was dat als je goed voor jezelf zorgt, je ook goed voor anderen kunt zorgen. Dit is precies waarom ik een passie heb voor yogalessen geven aan kinderen: in eerste instantie niet om ze iets nieuws bij te brengen, maar om ze te begeleiden dicht bij hun eigen wijsheid te blijven.

We deden yogahoudingen als de Houthakker, de Vis en de Zeilboot, en ook een paar ademoefeningen om het lichaam van binnen mooi schoon te maken, waaronder de Vuuradem. Ook een massage: elkaar wakker tikken. Allemaal manieren om goed voor jezelf en anderen te zorgen.

Een verrassende manier om goed voor jezelf te zorgen was: lachen. Dat deden we met de Rietjesademhaling. Want lachen is fijn en heel gezond. Als je lacht, maken je hersenen een stofje aan waar je vrolijk van wordt. De oefening is lachwekkend simpel en gaat als volgt:
– klem horizontaal een rietje tussen je tanden
– je mondhoeken krullen naar boven
– adem rustig in en uit
– blijf zo een minuut of twee zitten
– je gaat vanzelf lachen (zeker als je met elkaar gaat praten, merkten we!)

Tijdens de eindontspanning deden we een liggende meditatie waarbij we met onze aandacht naar een gezond en ontspannen aanvoelend deel van ons lichaam gingen, en ons voorstelden hoe dat gevoel zich op de adem uitbreidde naar ons hele lichaam.

Als creatieve opdracht kregen de kinderen een wenskaart. Die kleurden ze mooi in, en ze bespraken met elkaar aan wie ze die gingen sturen en waarom.

De volgende les heeft als thema Zelfbeheersing. Met concentratie- en evenwichtsoefeningen met ballonnen. Ook, gaan we proberen, meditatie: kan je rustig en beheerst blijven zitten op een ballon die wiebelt en die ieder moment kan knappen..?!