Yoga & Mindfulness, thema: Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen

Afgelopen donderdag was de derde les, met deze keer het thema Zelfvertrouwen.

Bij binnenkomst vonden de kinderen een mooie oude schatkaart. Op de kaart was een reis afgebeeld, die langs krachtdieren leidde. De dieren waren verstopt in de zaal en hadden allemaal een wijze boodschap over vertrouwen op jezelf. Zo kwamen we steeds een stapje dichter bij de schat.

De kinderen vertelden dat zelfvertrouwen helpt op een moment dat ze iets heel spannend vinden en denken dat ze het misschien niet kunnen: zelfvertrouwen helpt dan om het tóch te doen. Zoals wanneer je een boekbespreking moet houden voor de klas.

Het eerste dier dat de kinderen vonden was de schildpad: die weet goed hoe je bij jezelf kunt blijven. We deden de yogahouding de Schildpad en vervolgens de affirmatie ‘ik ben precies goed zoals ik ben’ waarbij we met een vuist op onze handpalm klapten. Spontaan ontstond bij de afsluiting een luide operette – met de armen omhoog – ‘..zooo-aaaals-iiiiik-bèèèèeènnn…!’ 🙂

Na de schildpad kwamen we bij een steen. De kinderen mochten allemaal een steentje uitkiezen. Met aandacht bekeken we ieder onze steen. Elke steen is uniek en heeft zijn eigen schoonheid, met zijn mooie en minder mooie kanten. Met alle barstjes, verschillende kleuren en glinsteringen. We bespraken dat ook elk lichaam uniek is en we daarom de yogahoudingen niet allemaal hetzelfde doen, en dat dat helemaal okee is.

Bij de vlinder aangekomen bekeken we de verschillende stadia van ontwikkeling, en hadden we het over het ontvouwen van unieke talenten. De kinderen kregen ieder een boodschappentasje en vouwden die tussen hun handen op tot een bal, totdat het tasje niet meer te zien was. Bij het langzaam openen van de handen zagen en voelden ze hoe het tasje zich ontvouwde: het kwam naar buiten als een mooie bloem.

Na een paar actieve yogahoudingen zoals de Dolfijn (‘bekijk de wereld eens op z’n kop’), de Kat en de Leeuw (‘het gaat erom hoe je jezelf ziet’) waren we toe aan de eindontspanning, een geleide meditatie waarbij de kinderen op hun matje gingen liggen als de Beer (‘relax’). Tijdens de visualisatie vonden we de schat: “De grootste schat ligt in je hart. Als je de stem van je hart kent, dan weet je dat je goed bent zoals je bent.”

Bij het einde van de reis op de kaart vonden we ook een schatkist. Met daarin een grote edelsteen, vlindertjes en kaartjes. De kinderen kleurden de vlinders en bespraken met elkaar wat er op hun kaartjes stond, zoals ‘Ik ben creatief’, ‘Ik ben sociaal’, ‘Ik ben zorgzaam’, ‘Ik ben grappig’; of ze dat bij zichzelf vinden passen en waar uit blijkt dat ze dat zijn.

 

[image_with_animation image_url=”994″ alignment=”” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”]